In Situ behouden van archeologische waarden

Projecten | 19 augustus 2024 | 15:16

Het uitgangspunt in het Nederlandse archeologiebeleid is het ‘in situ behouden’ van archeologie. Dit houdt in dat archeologische waarden ter plaatse, in de bodem, behouden blijven en niet worden opgegraven. Op die manier worden deze waarden het beste bewaard en blijven zij raadpleegbaar in de toekomst. Maar klopt dat wel? Het landschap en de bodem staan juist in toenemende mate onder druk door de bouwopgave, energietransitie en klimaatverandering. Archeologische waarden zijn niet meer vanzelfsprekend het beste af in hun oorspronkelijke context.

Wat is nodig om vindplaatsen in situ te behouden? Wat moet je vooraf weten? Wie heb je daarbij nodig? De meningen verschillen over hoe je passende maatregelen treft om archeologie het beste te behouden. Kortom: het begrip ‘in situ’ is diffuus.

De archeologen van NMF Erfgoedadvies schreven in opdracht van de Provincie Noord-Holland voor het Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland een uitgebreide casestudy over het onderwerp. Ook verscheen er een handzame, korte handreiking. De handreiking geeft beleidsmakers en vergunningverleners een afwegingskader voor het nemen van beslissingen over (ruimtelijk) beleid. Voor wie meer wil lezen is er de casestudy als achtergronddocument. Beide documenten zijn via deze webpagina kosteloos beschikbaar:

Download hier de korte handreiking (Handreiking In situ behouden van Archeologie NMF 2024 , aantal pagina’s is 26).

Verder lezen? Download hier het achtergronddocument bij de handreiking (Casestudy Behouden in situ NMF 2024 , aantal pagina’s is 78).

Beide documenten werden geschreven door archeologen L.P. Verniers en A.L. Blonk-van den Bercken, onder redactie van C.Y. Burnier, A.L. Blonk-van den Bercken en E. van Rooijen.

Archeologiebeleid komt tot leven in de uitvoeringspraktijk. Meer weten? Neem gerust contact op.

Beeld door Ivo Vossen
Andere voorbeeldprojecten
  • Locatiebezoek en archeologisch veldwerk

    Adviseurs van NMF Erfgoedadvies gaan samen met erfgoedambtenaren op locatiebezoek bij archeologisch veldwerk. Het is dé gelegenheid om kennis te maken met veldarcheologen, om de voortgang van werkzaamheden te bespreken, en om vondsten en sporen te zien.

  • NMF Erfgoedadvies valt in bij het STAMU

    NMF Erfgoedadvies heeft tijdelijk twee adviseurs ingezet bij het Steunpunt Archeologie en Monumenten Utrecht (STAMU)

  • Synthese middeleeuwse stadsversterkingen

    NMF Erfgoedadvies draagt bij aan synthetiserend onderzoek naar middeleeuwse stadsversterkingen.

  • Schatrijk Texel: de nieuwe archeoglossy

    Schatrijk Texel verscheen in december 2023. Oud en nieuw archeologisch onderzoek werden gebundeld in een glossy.