Quickscan energietransitie
Projecten | 19 mei 2023 | 17:55
Nederland staat voor de opgave over te stappen van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. Vanuit de overheid is besloten de uitvoering te laten verlopen via het Nationaal Programma van de Regionale Energiestrategie (RES). Hiervoor wordt in de eerste plaats ingezet op bewezen technieken: zonne- en windparken en warmte-infrastructuur. Bij de aanleg en later ook de ontmanteling van die energie-infrastructuur wordt de bodem verstoord. Dat betekent dat de enorme opgave van de energietransitie ook een grote druk legt op het ondergrondse archeologische erfgoed. Om het erfgoed te behouden voor toekomstige generaties, is het immers belangrijk dat het zo ongestoord mogelijk in de ondergrond blijft liggen.
Archeologische waarden vroeg in beeld
In de BUCH-gemeenten zijn tien RES-zoekgebieden geselecteerd. NMF heeft daarvoor in een vroeg stadium geïnventariseerd of archeologie verwacht kan worden op deze locaties. In meerdere zoekgebieden bleken middeleeuwse dijken te liggen en één plek is ‘verdacht’ vanwege de vondst van middeleeuwse gebouwresten. Zo werd in een vroeg stadium duidelijk met welke locaties extra rekening gehouden moet worden in de verdere planvorming. Er kan nu worden bekeken of die kwetsbare locaties kunnen worden ontzien of dat verder archeologisch onderzoek nodig is.
Voor iedere locatie geldt dat een archeologische inventarisatie maatwerk is. Hoe eerder het risico op archeologische resten bekend is, hoe beter het ingepast kan worden binnen het gehele project. De kans op vertragingen door archeologisch onderzoek wordt zo weggenomen of verkleind.

Bodemverstoring door Zonneparken en Windparken
De RCE heeft kenniskaterns uitgebracht over zonne-energie, windenergie en warmte/warmte-infrastructuur, en wat de gevolgen zijn voor het ondergrondse archeologische erfgoed. De impact op de bodem is groot. Dit is op infographics met illustraties naar tekeningen door Martin Hense zichtbaar gemaakt. Er zijn infographics over zonneparken, warmtesystemen en windmolenparken.
Andere voorbeeldprojecten
Nieuwe collega: Jantien Verduin
Nieuwe collega bij NMF Erfgoedadvies: Jantien Verduin
Gemeente Land van Cuijk: ondersteuning bij archeologie
Diederick Habermehl ondersteunt gemeente Land van Cuijk op het gebied van archeologie.
Regioarcheologie in de Stedendriehoek
In de gemeenten Brummen, Epe, Heerde, Lochem en Voorst in de regio Stedendriehoek is Emile Eimermann Regioarcheoloog.
Archeologie advies in Kaag en Braassem
Gemeente Kaag en Braassem vraagt NMF Erfgoedadvies om advies over archeologie in de gemeente.