Schatrijk Texel: de nieuwe archeoglossy
Projecten | 9 april 2024 | 12:32
Noord-Holland kent een grote diversiteit aan bijzondere landschappen én bijzondere archeologie. De provincie heeft 10 archeologiegebieden van provinciaal belang aangewezen. Over negen van die tien gebieden is door archeologen van NMF Erfgoedadvies een SCHATRIJK gemaakt, voor het Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland, in opdracht van de provincie Noord-Holland.
SCHATRIJK is een glossy over archeologie; voor een breed publiek toegankelijk, handzaam en aantrekkelijk vormgegeven met veel afbeeldingen, interviews en korte teksten. Het dient als inspiratiebron voor beleidsmakers en ontwikkelaars, maar het blad kent ook veel belangstelling onder erfgoedorganisaties en particulieren.
In december 2023 verscheen Schatrijk Texel als achtste uitgave over het negende archeologiegebied. Eerder kwamen West-Friesland, Wieringen, het Noordelijk Duingebied, Oer-IJ, het Zuidelijk Duingebied, Waterland en de Gooi- en Vechtstreek aan bod. Alle edities van Schatrijk kunnen worden gedownload van de website Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland. Hardcopy’s zijn beschikbaar bij Provinciaal Archeologiemuseum Noord-Holland Huis van Hilde in Castricum.
SCHATRIJK Texel
In SCHATRIJK Texel is oud en nieuw onderzoek gebundeld op allerlei manieren: interviews en artikelen over de resultaten in een oppervlaktekartering op het eiland, een grootschalige archeologische opgraving in de jaren ’70 in Den Burg tot de toepassing van nieuw, natuurwetenschappelijk onderzoek in recente opgravingen, waaronder in de ringwalburcht van Den Burg. De rode draad is de mens in het landschap in het verleden: eeuwenlang is in het landschap gegraven, grond opgehoogd en zijn dijken aangelegd om op een droge plek te kunnen wonen en oogst veilig op te slaan. En natuurlijk ontbreekt de archeologie van Fort de Schans niet.
Meer weten over een archeoglossy op maat? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Meer informatie: info@nmferfgoedadvies.nl
Andere voorbeeldprojecten
In Situ behouden van archeologische waarden
Het uitgangspunt van het Nederlandse archeologiebeleid is ‘behoud in situ’. Wat houdt dit in, en hoe ga je hier mee om?
Locatiebezoek en archeologisch veldwerk
Adviseurs van NMF Erfgoedadvies gaan samen met erfgoedambtenaren op locatiebezoek bij archeologisch veldwerk. Het is dé gelegenheid om kennis te maken met veldarcheologen, om de voortgang van werkzaamheden te bespreken, en om vondsten en sporen te zien.
NMF Erfgoedadvies valt in bij het STAMU
NMF Erfgoedadvies heeft tijdelijk twee adviseurs ingezet bij het Steunpunt Archeologie en Monumenten Utrecht (STAMU)
Synthese middeleeuwse stadsversterkingen
NMF Erfgoedadvies draagt bij aan synthetiserend onderzoek naar middeleeuwse stadsversterkingen.